top of page

Таємниці богослужіння. Від Тайної вечері до Літургії нашого часу — випуск 2

Обновлено: 23 дек. 2021 г.


Кожна Божественна літургія для нас є нібито “машиною часу”, якою ми переносимося в той момент, де є Спаситель і апостоли. Якою була Божественна літургія дві тисячі років тому, і яким чином стала такою, як ми її бачимо сьогодні? У новому проекті розповідаємо як усвідомлено стати співучасниками таїнства, яке встановив Сам Господь. Про історію встановлення вершини богослужбового життя Святої Церкви — Божественної літургії — дивіться у другому з циклу відео нового проекту «Таємниці богослужіння», яке Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ підготував спільно з Київською духовною академією і семінарією.


У цьому випуску:

0:00 Вітання

01:26 Для чого ми відвідуємо храм, яка наша ціль?

01:52 Церква існує для того, щоб звершувати Євхаристію.

02:06 Коли відбулася перша Євхаристія?

03:00 Чому Християнська Пасха має назву іудейської пасхи?

04:28 Христова жертва була реальною і ми стаємо співучасниками першої Таємної вечері

05:30 Як формувалася сучасний чин Літургії? Про переломлення хліба

07:52 Що сказано в книзі Діянь Апостолів про Євхаристію?

09:36 Що таке Агапа?

11:10 Євхаристія з "вечері любові" стає ранковим богослужінням. Зловживання

13:47 Наприкінці ІІІ, початок ІV з'являються Соборні правила про звершення Євхаристії.

15:00 Літургія Іоанна Златоустого формувалася століттями

16:43 Літургія Василія Великого та інші види

18:30 Прощання “Господь взяв хліб, благословив, переломив, дав учням і сказав:

«Приимите, ядите, сие есть Тело Мое, еже за вы ломимое во оставление грехов...». Ці слова за кожною Літургією повторюються, ці слова були установчими. І Господь завершив: «Сие творите в Мое воспоминание»… Відтоді й до сьогодні в таїнстві Євхаристії наше завдання - пізнати Христа в переломленні хліба, прийняти Його та стати, дійсно, співучасниками Тайної вечері”, - наголошує ієромонах Нестор (Чайка), викладач Київської духовної академії і семінарії, в бесіді з протоієреєм Олександром Клименком про історію виникнення та головну суть Літургії.


Кожна Божественна літургія для нас є нібито “машиною часу”, якою ми переносимося в той момент, де є Спаситель і апостоли і де ми самі є учасниками незабутньої Тайної вечері. “І вони перебували в науці апостольській, та в спільноті братерській, і в переломленні хліба, та в молитвах” (Діян. 2: 42), - знаходимо ми згадку про перший досвід звершення Євхаристії в Діяннях апостолів.


Отож, про історію виникнення Божественної літургії та встановлення таїнства Євхаристії Христом, про алегоричний зв’язок Пасхи християнської та Пасхи іудейської, про те, що вплинуло на перетворення агапи, або “вечері любові”, на ранкову Літургію, а також про те, яке наше головне завдання в Божественній літургії.

2 просмотра0 комментариев
bottom of page